werkgroep Duurzaam

Profiel

Als het om woningen gaat, is ‘duurzaam’ niet alleen vergroenen door planten te kopen en energie te besparen. Het is ook ervoor zorgen dat een woning erg lang mee gaat. Voor de woning zelf betekent dat bijvoorbeeld dat de woning netjes wordt opgeleverd bij verhuizing en altijd goed moet zijn onderhouden, maar ook dat een woning levensloopbestendig is. Dat is een duur woord om ervoor te zorgen dat iemand bij wijze van spreken in een huis geboren kan worden en 100 jaar later in hetzelfde huis kan overlijden en dat de woning in de tussentijd steeds aangepast is aan zijn/haar gezondheid. Voor deze onderwerpen geeft de adviesraad Duurzaam aan hoe de huurders willen dat GoedeStede de dingen regelt.

Concrete onderwerpen

 • Groenonderhoud
 • Energiebesparing
 • Gasloos wonen
 • Growing Green Cities & Stad Zonder Afval
 • Woningen aanpassen aan gezondheid bewoner (woning levensloopbestendig bouwen/maken)
 • Eisen voor nieuwbouw
 • Renovatie
 • Gepland onderhoud (ongepland onderhoud, zoals na lekkage, hoort bij Veilig & Leefbaar)
 • Mutatiebeleid (regels bij verhuizing)

Voorbeeld 1

Heel Nederland moet van het aardgas af, dus we stappen allemaal over op andere soorten energie. Elke gemeente heeft eigen plannen gemaakt. Stel dat Almere in 2035 gasloos wil zijn. GoedeStede heeft in 2017 in een hele wijk nieuwe CV-ketels geplaatst die 30 jaar meegaan. Moeten we dan in 2035 die CV-ketels vervangen, ook al zijn ze dan pas 18 jaar oud? Of kiezen we ervoor om de CV-ketel  te laten staan, maar dan halen we de afspraak niet om in 2035 gasloos te zijn. Wat vinden we belangrijker? Als onze keuze geld kost: hoeveel gaat dat dan kosten en vinden we dat wel oké?

Voorbeeld 2

Als je verhuist, moet je alle gaten dichten zodat de volgende bewoner een redelijk uitziend huis krijgt. Wat nou als je verhuist en jouw nieuwe woning zit vol met gaten, omdat die verhuurder niet dezelfde regels heeft als GoedeStede. Daar word je niet blij van. Het is daarom eerlijker als GoedeStede, Ymere en de Alliantie allemaal dezelfde regels gebruiken. Deze regel (en misschien ook wel andere regels) kun je, samen met de huurdersorganisaties van Ymere en de Alliantie, proberen aan te passen. Zo gelden voor iedereen binnen Almere dezelfde regels en krijgt iedereen een woning in (ongeveer) dezelfde kwaliteit van bewoning.

De mensen

Lijkt het jou interessant om in deze werkgroep mee te denken? Het is dan handig als je oog hebt voor milieu en de omgeving, maar dat je ook bouwtekeningen kunt lezen. Of dat je je in ieder geval kunt voorstellen hoe een woning eruit ziet, zonder dat het is gebouwd. Is dat geen probleem voor jou? Laat snel wat van je horen, neem dus contact op en kom koffie drinken in Hugo's Woonkamer.


Blijf op de hoogte

Contact
 • Brouwerstraat 4a
  1315 BP Almere


  M: 06 - 23 27 44 99  

© 2020 Hugo Almere, All Rights Reserved