Waarom betaal ik na 40 jaar nog huur?

Elke maand wordt weer een paar honderd euro afgeschreven voor de huur. Sommige mensen denken dat ze daarmee de hypotheek aflossen die GoedeStede heeft afgesloten om de woning te bouwen. Nu de oudste woningen ongeveer 40 jaar oud zijn, vroeg een huurder aan Hugo waarom zij nog huur betaalt. “Met alle huur die ik betaal is de hypotheek intussen toch wel afgelost?!“

Nee, helaas. Als je 40 jaar huur hebt betaald, betekent dit niet automatisch dat de hypotheek is afbetaald.
Dat komt door een aantal redenen:

 • je betaalt niet de maximale huur,
 • je betaalt niet alleen voor jezelf,
 • je betaalt ook voor alle andere kosten.

Je betaalt niet de maximale huur

Een huis bouwen kost geld. Het maakt daarbij niet uit of het een sociale huurwoning is, een vrije sector huurwoning of een koopwoning. Elk huis kost geld.

Bij een koopwoning leen je geld van de bank en betaal je rente. Hoe meer geld je leent, hoe meer je per maand betaalt. Na (meestal) 30 jaar heb je dan de hypotheek afbetaald en heb je ook alle rente betaald.

Bij een sociale huurwoning betaal je huur en geen hypotheek. Voor de hoogte van de huur wordt niet gekeken naar hoeveel geld GoedeStede heeft geleend om het huis te bouwen en hoeveel rente betaald moet worden. De huur wordt namelijk bepaald via een puntensysteem. Op die manier wordt berekend hoeveel huur GoedeStede maximaal in rekening magbrengen.

Van het bedrag dat maximaal in rekening gebracht mag worden via dat puntensysteem, wordt gemiddeld 80% echt in rekening gebracht. Voor een sociale huurwoning betaal je op deze manier minder dan de maximale huur. Het kan zo zijn dat jouw woning per maand meer geld kost dan dat jij aan huur betaalt. Die 80% is namelijk een gemiddelde en er wordt geen rekening gehouden met de hypotheek(rente) die ook betaald wordt.

Je betaalt niet alleen voor jezelf

Bij een koopwoning betaal je alleen voor de hypotheek van je eigen huis. Bij een sociale huurwoning betaal je mee aan de kosten van alle huurwoningen van GoedeStede. GoedeStede mag voor sommige huizen namelijk geen hoge huur vragen, want er moeten ook huizen zijn voor mensen met een lager inkomen. Het kan dus best dat een woning met een lage huur net zoveel kost om te bouwen als een woning met een hoge huur. Het moet wel betaald worden en daar betaalt iedereen aan mee. Ook al woon je al 40 jaar in hetzelfde huis en betaal je al 40 jaar huur.

Je betaalt ook voor alle andere kosten

Met de huur die GoedeStede krijgt worden alle kosten betaald, zoals:

 • hypotheekrente,
 • reparatieverzoeken,
 • salarissen van de medewerkers en
 • computers en printers op kantoor.

Van de 12 maanden huur die jij betaalt, gaat van 5 maanden de huur direct naar de bank en de overheid. Dan is er dus nog niks afgelost van de hypotheek voor jouw woning. Met de huur van de overige maanden, worden nieuwbouw en overige kosten betaald.

Wat gebeurt er met het geld van jouw huur?

In 2019 krijgt GoedeStede € 64 miljoen aan huur (dat is € 5,3 miljoen per maand).

Er is voor bijna € 400 miljoen aan geld geleend, onder andere om huizen te bouwen. Dat kost ruim € 13 miljoen aan rente in 2019. Dat is alle huur van bijna 2,5 maand.

In 2019 betaalt GoedeStede bijna € 12,8 miljoen aan belastingen en andere heffingen. Dat is ook ongeveer 2,5 maand aan huurinkomsten; dat gaat direct naar de overheid.

Voor onderhoud (zoals reparatieverzoeken) is € 10 miljoen gereserveerd. Dat zijn dus weer 2 maanden huurinkomsten.

De huur van de overige 5 maanden wordt gebruikt om de hypotheek (een beetje) af te lossen, nieuwe woningen te bouwen en bijvoorbeeld salarissen te betalen.


Blijf op de hoogte

Contact
 • Brouwerstraat 4a
  1315 BP Almere


  M: 06 - 23 27 44 99  

© 2020 Hugo Almere, All Rights Reserved